Siin on Sulle 10 olulist müüti, mida on oluline teada:

1. Kartul, makaronid, riis ja leib teevad paksuks.

TEGELIKKUS:

Kartul on küll üsna suure energiasisaldusega, kuid ainult kartulist on väga raske end paksuks süüa. Täisteraleib sisaldab palju kiudaineid, mis on kaalust allavõtja sõbrad. Makaronitooted ise ei anna energiat väga palju, lisakilode allikaks on hoopis kastmed: hapukoore-, majoneesi-, peki-, hakkliha-, juustu- või vorstikaste – need kõik annavad päris palju energiat.

2. Külmutatud köögiviljad on kallid ja madala toiteväärtusega.

TEGELIKKUS:

Vastupidi. Köögiviljade puhastamisel on kaod küllalt suured, külmutatud köögiviljade puhul ei lähe midagi kaotsi. Külmutatud köögiviljasegud on valmistatud tavaliselt hooajal, mil viljade vitamiinide sisaldus on maksimaalne ja nende säilitamisel on vitamiinide kaod suhteliselt väikesed.

3. Munad sisaldavad palju kolesterooli,sellepärast tuleks neist loobuda.

TEGELIKKUS:

Munarebu sisaldab küll palju kolesterooli, kuid samas ka letsitiini, mis aitab kolesterooli taset veres stabiliseerida. Muna sisaldab rikkalikult vitamiine, munavalgud on väga kõrge toiteväärtusega. Terve inimene võib riskivabalt süüa 3–4 muna nädalas.

4. Punane liha teeb paksuks.

TEGELIKKUS:

Rasvane liha, mis sisaldab palju küllastunud rasvhappeid ja kolesterooli, võib tõesti tõsta kehakaalu ja tekitada suurema südamehaiguste riski. Väherasvane hautatud või grillitud punane liha on aga väga hea raua- ja valguallikas. Punast liha (sh. veise-, sea- lamba- ja kitseliha) eriti just töödeldud lihatoodetena võiksid segatoidulised inimesed süüa mitte üle 500 (kuumtöötlemata kujul umbes 700 grammi) nädalas, et vähendada riski osade vähkkasvajate tekkeks.

5. Ma pole paks, mul on lihtsalt jäme kont.

TEGELIKKUS:

On meditsiiniline fakt, et näiteks ühepikkuste meeste luude raskuse erinevus ei ületa tavaliselt 500 grammi. Seega saab “kontide” süüks ajada umbes pool kilo ülekaalu.

6. Söömine pärast kella 8 õhtul teeb paksuks.

TEGELIKKUS:

Ei ole tähtis, millal sa sööd, vaid kui palju sa sööd. Kaal kasvab siis, kui söögist-joogist saadud energiahulk ületab energia kulutamise. Tõsi, õhtuti ei ole tõesti kasulik palju süüa, sest seedimine häirib und ning samuti võivad söödud lihtsuhkru- ja tärklisekogused minna kergemini keharasvaks, kuna õhtusel ajal on inimesed reeglina vähem aktiivsed.

7. Mõned toidud, nagu greibid, seller ja kapsasupp põletavad rasva.

TEGELIKKUS:

Kahjuks ei ole olemas selliseid toite, mis põletaksid rasva. Mõned toidud, näiteks kofeiini sisaldavad toidud, kiirendavad küll ainevahetust, kuid see mõju on lühiajaline.

8. Rasvad on kahjulikud ja neid ei tohiks mingil juhul süüa.

TEGELIKKUS:

Vastupidi. Rasvad on eluks vajalikud, nad on asendamatute rasvhapete allikaks, ilma rasvadeta ei saaks keha ka rasvas lahustuvaid vitamiine vastu võtta. Jälgida tuleks vaid küllastunud rasvhapete söömist (maksimaalselt 10 % kogu saadud energiast), mis esinevad peamiselt loomset päritolu toitudes, kuna nende liig veres põhjustab kolesterooli ladestumist ja soodustab seeläbi südame-veresoonkonnahaiguste ja isegi vähkkasvajate teket.

9. Kohupiim on tervislik ja seda võib süüa nii palju, kui hing ihkab.

TEGELIKKUS:

Päris nii see pole. Ühtegi toitu ei saa nimetada tervislikuks või ebatervislikuks, oluline on süüa mitmekesiselt. Näiteks kohupiim võib sisaldada suures koguses nn peidetud rasvu (eriti küllastunud rasvhappeid). Poe magusad kohupiimakreemid sisaldavad ka tihti väga suurtes kogustes lisatavaid suhkruid.

10. Šokolaad teeb paksuks.

TEGELIKKUS:

Nii ja naa. Igasuguse šokolaadi innukas söömine rikub talje õige pea, seevastu tükike tumedat kõrge kakaosisaldusega (vähemalt 70%) šokolaadi päevas võib aidata eemal hoida südamehaigusi.

Allikas: „Toitumine: müüdid ja tegelikkus” Tiiu Liebert  toitumine.ee